Seuraavaksi on vuorossa vuosijuhlamarsalkkojen tervehdys, jossa käydään läpi juhlan kulku ja nostetaan alkumalja. Vuosijuhlilla toimii yleensä erillinen laulunjohtaja, joka aina sopivin väliajoin aloittaa akateemisen juomalaulun, johon vieraat yhtyvät. Laulujen ehdottaminen on yksinomaan laulunjohtajan tehtävä, ja laulujen epähienostuneimmat säkeistöt on syytä jättää sitseille. Laulun jälkeen kohotetaan malja: perinteisesti miehet skoolaavat kohottamalla lasinsa ensin oikealle, sitten vasemmalle ja lopuksi vastapäätä istuvalle. Perinteisesti naiset ovat puolestaan kohottaneet maljansa ensiksi vasemmalle, sitten oikealle ja lopuksi vastapäätä istuvalle. Marsalkat voivat kuitenkin ohjeistaa skoolauksesta toisin ja myös pöytäseurueessa voidaan keskenään sopia oikeasta skoolausjärjestyksestä. Hyvien tapojen mukaisesti on syytä katsoa silmiin sitä, kenelle maljasi kohotat. Lasissa on aina hyvä pitää hieman juotavaa maljan kohottamista varten, tyhjän lasin kohottaminen on epäsoveliasta.
Kokin esiteltyä illan ruokalistan seuraa alkuruoka. Alkuruoan voi aloittaa, kun myös muut seurueesi henkilöt ovat saaneet oman ateriansa.
Alkuruokaa seuraa yleensä hallituksen puheenjohtajan tervehdys. Puheen jälkeen on tapana palkita ansioituneita Judisteja.
Pidäthän mielessäsi, että vuosijuhlien puhujat ovat valmistelleet puheitaan mahdollisesti useita viikkoja ja tilaisuus on heille hyvin jännittävä. Puheisiin tulee siis keskittyä, vältä syömistä ja keskustelua puheiden aikana.
Yleensä vuosijuhlien ensimmäinen osio on sisältänyt palkitsemisen sekä Karjalaisten laulun. Ensimmäisen osion jälkeen seuraa ensimmäinen konferenssi, eli tauko. Tauolla on hyvä tilaisuus käydä ottamassa kuvia tai vaikkapa ehostautumassa. Tupakointi on kuitenkin syytä jättää vasta pääruoan jälkeiselle tauolle. Voit tauolla käydä myös hakemassa itsellesi sekä seuralaisellesi lisää juotavaa. Alkoholin käyttöä kannattaa tässä vaiheessa vielä säännöstellä. Kaikkein kovin känni kannattaa jättää vasta sillikselle. Alkoholista jo kieltäytyneelle ei ole syytä tyrkyttää juotavaa.
Mikäli koet tarpeeseen nousta pöydästä ennen taukoa, tulee se tehdä pahoitellen ja muita juhlijoita häiritsemättä. Seuralaisesi noustessa on soveliasta nousta seisomaan ja auttaa tuolin kanssa. Kesken puheen ei kuitenkaan koskaan tulisi lähteä tai palata juhlasalista.
Tauon jälkeen on pääruoan vuoro. Pääruoka on myös hyvä aloittaa vasta kun kaikki seurueen jäsenet ovat saaneet annoksensa, mutta voit aloittaa ruokailun myös seuralaisesi saatuaan omansa. Pääruokaa seuraa yleensä juhlapuhe, laitoksen puhe sekä vuoden parhaan opiskelijan palkitseminen.
Tätä seuraa toinen tauko. Tauot ovat hyvä tilaisuus viettää ”konferenssia”, eli siemailla juomaa omasta taskumatistaan. Tämä tulisi kuitenkin tehdä mieluiten saniteettitiloissa, ja ainakin ulkona juhlasalista.
Tauon jälkeen vieraat palaavat paikoilleen, ja taittelevat itselleen konjakkikorvat lautasliinastaan. Konjakkikorvat taittelet näin:
- Taita neliön muotoisen lautasliinasi reunat keskelle, jolloin liinan leveyden tulisi olla kolmasosa alkuperäisestä.
- Käännä liina ympäri laittamalla juuri tekemäsi taitos pöytää vasten.
- Taita liina kahtia, jolloin olet taitellut liinastasi jälleen neliön muotoisen. Kaikkien kulmien tulisi olla nyt samassa reunassa.
- Tartu sormillasi yhtä aikaa kaikkiin kulmiin ja vedä ne levälleen.
- Käännä avattu liina ylösalaisin ja laita se päähäsi.
Mikäli ohjeet eivät sinua auttaneet, on pöydässäsi varmasti joku sinua kykenevämpi. Konjakkikorvat tulee olla päässä vasta jälkiruokaa syödessä.
Seuraavaksi on jälkiruoan aika, jota seuraa yleensä opiskelijan kirjoittama puhe Judistille.
Juhlat jatkuvat yleensä vapaalla sanalla. Mikäli juuri sinulla on jotain mitä haluat sanoa, on sen aika nyt. Puheiden jälkeen vuosijuhlamarsalkat lausuvat loppusanansa, ja liput poistuvat.